shehealsearth

Leven met je cyclus 101

Alles over menstrual cycle awareness en de vier inner seasons

Als vrouwen dragen we allemaal een pareltje van wijsheid met ons mee, alleen zijn de meeste van ons hier niet bewust van. In dit artikel vertel ik je alles over menstrual cycle awareness en wat het betekent om een cyclical being te zijn. Ook vertel ik je hoe we elke maand door verschillende fases bewegen en hoe elke fase van je cyclus een andere energie heeft: tijdens elke fase voelen we ons verschillend en bij elke fase passen verschillende behoeftes en verlangens. We zijn namelijk niet elke dag dezelfde versie van onszelf: sommige dagen voelen we ons vol energie en inspiratie terwijl we op andere dagen ons drained en vermoeid voelen.

Menstrual cycle awareness

Menstrual cycle awareness leert vrouwen bewust te zijn waar ze zijn in hun cyclus, hoe ze zich kunnen voelen tijdens de verschillende fases van de cyclus en hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen tijdens elke fase van de cyclus. Zie het als een tool die je leert om in harmonie en bewustzijn met je lichaam te leven en je helpt begrijpen waarom je je op een bepaalde manier voelt gedurende iedere dag van je cyclus.

Laten we beginnen met de basics. We zijn cyclical beings. De hormonen van mannen volgen het 24-urige circadian ritme van de zon terwijl de hormonen van vrouwen het 28-dagen infradian ritme volgen dat samenloopt met de cyclus van de maan. Net zoals de maan duurt onze cyclus plus minus 28 dagen waarin we ons door verschillende levels van hormonen bewegen die verschillende processen in ons lichaam stimuleert, zoals ovulatie en menstruatie (volle maan en ‘donkere’ maan).

Being a cyclical being requires cyclical living: living in harmony with and honouring each part of the cycle.

Hoewel veel vrouwen denken dat hun cyclus uit 2 fases bestaat (ovulatie en menstruatie), bestaat onze cyclus werkelijk uit 4 fases. Een vrouw met een gezonde en natuurlijke cyclus (anticonceptie kan je cyclus beïnvloeden) zal elke maand door 4 fases heen gaan: de menstrual fase, de follicular fase, de ovulatory fase en de luteal fase. Alexandra Pope en Sjanie Hugo Wurlitzer schreven het boek Wild Power: Discover the Magic of Your Menstrual Cycle and Awaken the Feminine Path to Power en introduceerde me met het concept van de inner seasons: elke fase van de onze cyclus correspondeert met één van de 4 seizoenen. Net als de seizoenen, heeft elke fase van onze cyclus een unieke combinatie van fysieke condities die elk een unieke manier van leven vraagt.

De 4 inner seasons

Winter

De menstrual fase van onze cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en dit is onze inner winter. Net zoals de winter is dit een periode om naar binnen te keren, te rusten, te reflecteren en los te laten (ons lichaam laat baarmoederslijmvlies los, wat kunnen we nog meer loslaten – emotioneel of energetisch?).

Lente

Na onze menstruatie begint de follicular fase, dit is onze inner spring. Tijdens deze fase maken we ons langzaam weer klaar om weer naar buiten te gaan, net zoals we dat tijdens de lente doen. Door de toename van het hormoon oestrogeen produceert ons lichaam nieuw baarmoederslijmvlies en begint de cyclus weer op nieuw. De lente staat voor de energie van wedergeboorte: we voelen energie om nieuwe dingen aan te pakken en ons klaar te maken voor de zomer.

Zomer

Als oestrogeen tot een piek komt komen we in onze ovulatory fase, de fase waarin de ovulatie plaatsvindt. Dit is de inner summer. We zijn het meest vruchtbaar en de energie van de zomer is het meest naar buiten gekeerd. Tijdens de zomer vieren we het leven.

Herfst

Na de ovulatie komt het hormoon progesteron in het spel en begint onze inner fall. Met de komst van dit hormoon maken we onszelf langzamerhand weer klaar voor de winter. Ons energielevel daalt en we kunnen last hebben van wat PMS symptomen. Als de menstruatie begint starten we de cyclus weer opnieuw.

Gerelateerde Berichten