shehealsearth

Vijf simpele tips over menstrual cycle awareness

In deze post deel ik vijf simpele tips met je die je helpen om met menstrual cycle awareness te beginnen. Menstrual cycle awareness is een methode die je kan toepassen om meer bewustzijn van je cyclus te creëren, bijvoorbeeld waar je bent in je cycle, hoe je voelt tijdens de verschillende fases van je cyclus en hoe je kunt zorgen voor jezelf tijdens elke fase van je cyclus. Je kunt het zien als een tool die je leert om in harmonie en met bewustzijn met je lichaam te leven en je helpt begrijpen waarom je je op een bepaalde manier voelt gedurende iedere dag van je cyclus.

01 Dagelijkse check-in

Of je menstrueert of niet en of je je al redelijk bewust bent van je cyclus of net begint, begin met een dagelijkse check-in met jezelf. Dit kan je doen first thing in the morning: als je wakker wordt of je kunt deze check-in integreren in het ochtendritueel die je al hebt. Hoe voel je je en wat heb je nodig? Tijdens elke fase van je cyclus hebben we andere behoeftes, dus wordt je bewust wat die behoeftes precies zijn. Enkele vragen die je kunnen helpen:

Hoe voelt mijn fysieke lichaam en wat heeft mijn fysieke lichaam nodig?

Hoe voelt je lichaam? Ben je moe of heb je juist veel energie? Voelt je lichaam zwaar of licht aan? Heb je veel behoefte aan rust? Zijn er bepaalde cravings die je hebt? Heb je bepaalde fysieke symptomen? Waar heeft je lichaam behoefte aan? Wat heeft je lichaam nodig?

Hoe voelt mijn emotionele lichaam en wat heeft mijn emotionele lichaam nodig?

Hoe voel je je? Wat voor emoties zijn er aanwezig? Voelen die emoties zwaar of licht? Waar in je fysieke lichaam kan je die emoties voelen? Wat heb je op emotioneel level nodig?

Hoe voelt je mentale lichaam en wat heeft je mentale lichaam nodig?

Zijn er veel gedachten of verhalen in je hoofd aanwezig? Wat vertellen de gedachten je? Zijn de gedachten liefdevol of oordelend? Zijn de gedachten kritisch? Wat heb je op mentaal level nodig?

Hoe voelt mijn energetische lichaam en wat heeft mijn energetische lichaam nodig?

Hoe voelt je energetische lichaam? Voel je de behoefte om naar binnen te keren of voel je juist dat je naar buiten wilt keren? Wat heb je nodig op energetisch level?

02 Track je cycle

Door bij te houden waar je (ongeveer) bent in je cyclus krijg je helderheid van de verschillende fases van je cyclus, hoe elke fase voor jou voelt en wat er op fysieke, emotionele, mentale en energetische level bij komt kijken. De eerste dag van je menstruatie (de eerste dag dat je bloedt) is dag nummer 1 van je cyclus en vanuit daar kan je bijhouden hoelang je cyclus ongeveer duurt. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, maar het kan ook dat je cyclus korter of langer dan dat is. Als je een cyclus van ongeveer 28 dagen hebt, dan zou je rond dag 14 dichtbij je ovulatie moeten zitten.

Je kan beginnen door dit op te schrijven in je agenda of journal. Er zijn verschillende methoden waarmee je iets exacter je cyclus kunt tracken, bijvoorbeeld met het bijhouden via een app (met een algoritme kan dan worden berekend wanneer je je ovulatie of volgende menstruatie kan verwachten), met een thermometer (je lichaamstemperatuur is iets hoger tijdens je ovulatie) of je kunt aan de hand van je vaginale slijmvlies zien of je dichtbij je ovulatie bent.

Als je niet menstrueert is het wat lastiger om je cyclus te tracken maar onthoud dit: je hebt nog steeds een cyclus en beweegt je nog steeds door het natuurlijke ritme van de ebb en flow van oestrogeen en progesteron en de vier verschillende fases van je cyclus. Probeer te letten op de subtielere signalen van je lichaam: je energie level, hoe je je voelt en je emoties.

03 Accepteer de natuurlijke ritmes van je lichaam

Sinds elke fase of elk innerlijk seizoen van je cyclus haar eigen energie heeft, menstrual cycle awareness is een uitnodiging om de natuurlijke ritmes van je lichaam te accepteren. We bewegen ons door verschillende fysiologische processen en daarmee bewegen we ons door verschillende emoties, behoeftes en verlangens. Je zult zien dat tegen dit natuurlijk ritme in bewegen geen optie is en zelfs voor intensere fysieke symptomen kan zorgen. Andersom geldt dit ook: hoe meer je je bewust wordt van de natuurlijke ritmes van je cyclus en deze accepteert (met ze mee beweegt in plaats van er tegenin) zul je zien dat bepaalde symptomen kunnen verminderen. Zelfs de symptomen die we al jaren hebben. Zo had ik zelf altijd hele intense krampen tijdens de eerste paar dagen van mijn menstruatie (intenser dan normaal). Dit heb ik alleen nog als ik niet goed naar de behoeftes van mijn lichaam heb geluisterd de dagen voor mijn menstruatie.

04 Prioritise rust en self-care tijdens je menstruatie

Hoe meer we bewust worden van onze cyclus en de innerlijke seizoenen waar we elke maand doorheen bewegen, hoe meer we waardering kunnen ervaren voor de lessen van elke fase. Vroeger had ik een hekel aan mijn menstruatie, terwijl ik nu houd van deze dagen omdat mijn menstruatie echt de tijd is om een pause te nemen, naar binnen te keren en te reflecteren. Het valt me bijvoorbeeld ook op dat tijdens mijn menstruatie ik het meest intuïtief ben.

Als je net begint met menstrual cycle awareness kan je hiermee beginnen: maak ruimte voor rust en self-care tijdens je menstruatie, vooral tijdens de eerste dag. Probeer waar mogelijk afspraken te verzetten en de eerste dag van je menstruatie tijd vrij te maken voor jezelf. Dit is een moment waarop je niks hoeft te doen, enkel te zijn en te verbinden met je lichaam. Dit kan je doen door een bad te nemen, een rustige restorative yoga of yin yoga les te doen of te schrijven in je journal. Wat kan je doen om jezelf volledig te voeden, zowel op fysiek vlak, als emotioneel en energetisch vlak?

05 Accepteer waar je nu bent

Als er één ding is wat ik je mag meegeven is dat deze: menstrual cycle awareness is not just another skill you have to master. We leven in een wereld waar er heel veel moet en in plaats dat je cyclus ook een aspect is in je leven dat je ‘onder de knie’ moet krijgen, kan je menstrual cycle awareness juist zien als een practice waar ruimte is voor observatie, reflectie maar vooral heel veel zachtheid? Minder controle, meer flexibiliteit.

En dan nog een ding: menstrual cycle awareness kost tijd. Je lichaam leren kennen kost tijd. Jezelf leren kennen kost tijd. Je lichaam verandert namelijk continue. Wees zacht voor jezelf en neem de tijd. Er is hier geen goed of fout in. Menstrual cycle awareness vraagt om een open hart, een open mind en vooral heel veel geduld en liefde voor jezelf.

Gerelateerde Berichten